Začíná to jarem…

O čem tento blog bude? Pravidelně – nepravidelně se zde budete dozvídat obyčejné věci ze života na obyčejné vesnici. My jsme obyčejní lidé, kteří se snaží žít v souladu s přírodou a podle odkazu našich předků. Možná by se to dalo nazvat pojmem chalupaření nebo i sedláctví, což je pro jednoho víkendová záležitost, pro nás je to životní styl.

Zatímco píši tento úvodník, je ještě únor, řeklo by se zima, avšak s přátelskými 15 stupni Celsia. Venku v rozkvetlých lískách bzučí (asi) naše včely a celkově je znát, že jaro už brzy zaklepe na dveře. Do člověka najednou vstoupí elán a chuť do nové sezóny a pomalu se nemůže dočkat, až se zase začne vrtat v zemi či v něčem jiném na své zahradě.

Když se takhle z jara po zahradě projdu, vždycky již netrpělivě vyhlížím rašící sněženky a bledulky, které se v malých ostrůvcích ukazují v mokřejší části zahrady a neunikne mi vzpomínka na dětská léta, když jsme se vydávali lesní cestou k nedalekému zámku slavné operní pěvkyně, jenž se klenul nad řekou šedavou a jehož park byl posetý těmito bělavě zelenavými kráskami. Jestli jsou tam ty krásky ještě dnes, nevím? Budu to muset zase někdy ověřit.

A kam se chodíte na tato jarní kvítka dívat Vy?