Sázíme bio brambory

Květen, tak to je u nás typicky měsíc pro sázení brambor. Tradice se na našem políčku opakuje už desítky let. Padne prvního máje a jde se na to. Za ty roky se ledacos sice změnilo, ale v zásadě je to stále totéž.

Pokud se rozhodnete sázet brambory, musíte na to pomyslet již na podzim a půdu řádně prohnojit chlévským hnojem. Pak zaorat. Na jaře povláčet a do připravených brázd vkládat jednotlivé bramborové hlízy.

Kde je vzít? My si pro ně jezdíme do nedaleké bramborárny. Dříve ale bylo běžné, že se znovu sázely menší brambory vyorané na podzim. Dokonce v dobách nedostatku se zkoušelo i pěstování jenom z klíčků.

Jako děti jsme se této činnosti také účastnily, i když mnohdy k naší nelibosti. To se ještě každá jamka musela vykopat ručně a také ručně zahrnout hráběmi. Na nás pak bylo do připavených jamek vložit po jedné hlíze, pěkně klíčky nahoru, aby rostlina mohla snáze růst.

Dnes díky šikovným ručičkám hospodáře jsou brázdy dílem okamžiku. Precizně (samozřejmě po domácku) vyrobená proorávačka je pak pro vyorání brázd hotové požehnání. Akorát nám pořád zůstává to ruční sázení a zahrnování 🙁 Ale když se sejde pár pomocníků, tak je to nakonec hračka.

Letos se podařilo několik brambor předpěstovat jedním z rychlících postupů, čili do brázdy jsme už mohli vysazovat rovnou celé rostliny s původní hlízou. Řeknu vám, když se pak po týdnu po poli projdete a vidíte, že už se z pod hlíny derou ven ty silné tmavě zelené listy plné síly, dosáhne vaše mysl stavu příjemného zadostiučinění.

A ještě něco! Po celou dobu plahočení se po poli nám dělaly společnost tyto nové přírůstky naší drůbeže.

Pokud se vám článek líbil, nezapomeňte ho sdílet na Facebooku. Děkujeme.